onsdag 26 oktober 2011

"Så typiskt Selma!?"


Typiska författardrag för Selma Lagerlöfs böcker har flera drag som man kan se i flera av hennes böcker.


Hon skriver mycket med inspiration från resor och från hennes egna liv på Mårbacka. Hon skriver med "vanliga" människor i huvudrollen som ofta får möta det övernaturliga (i form av sägner och myter som blir till verklighet). 

Hennes böcker baseras på en blandning av saga (myter och sägner), realism (vanliga människor) och olika platser i världen som finns på riktigt (i majoriteten av hennes böcker). Denna blandning gjorde att det blev en gripande och spännande story som fångade många läsare.

Selma själv säger att hon inte hade skrivit som hon gjorde om det inte hade varit för det gamla sättet att sköta gården Mårbacka, deras seder och rikedom på sägner och de vänliga människor som bott och arbetat på gården.

måndag 24 oktober 2011

Ett urplock av Selmas böcker

Detta är ett urplock med några av Selma Lagerlöfs böcker:

  • 1899, Drottningar i Kungahälla. Boken är baserad på fakta,men den är omskriven med egna ord och en del mytologi, samt med Selmas egna fantasier.
  • 1901-02, Jerusalem, En bok som släpptes i 2 delar och som utspelar sig under 1800-talet i Dalarna och Jerusalem (parallellt med varandra) där man får följa flera olika personer från olika generationer, hur dom lever och vilka val de gör i livet.
  • 1911, Liljecronas hem. Handlar om en gård som ligger på bottnen av en uttorkad sjö där det bor en präst med sin dotter. En dag kommer en elak styvmoder som vänder upp-och-ner på allt de tidigare känt till.
  • 1914, Kejsaren av Portugallien. En roman som utspelar sig i Värmland under 1860-1870 talet. Boken  handlar om torparen Jan i Skrolycka som har en dotter som han älskar mer än allt annat och när hon flyttar ut går han in i en egen fantasivärld med kejsare och drottningar som gör att han i verkliga livet börjar ifrågasätta vissa saker och påverkar mycket i samhället.
  • 1922, Mårbacka. Mårbacka utspelar sig på Selmas släktgård med samma namn och den handlar om hennes familjs öde och hur det är förbundet med gården.

onsdag 19 oktober 2011

Nobelpriset i Litteratur

Motiveringen: ..."På grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning." 


Med denna motivering vann Selma Lagerlöf nobelpriset i litteratur år 1909, det finaste priset i världen.
Hon var både första kvinnan att vinna och den första svenska personen.


Med hjälp av prissumman från Nobelpriset kunde hon köpa tillbaka sitt barndomshem Mårbacka, som tidigare blivit sålt, där hon från år 1909 bodde periodvis innan hon byggde om och bosatte sig på gården året runt. 


Next Mission: Geografibok!

Selma fick ett uppdrag att skriva en geografibok i svensk geografi som gavs ut i två delar år 1906-1907. Boken hette Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och fick sitt genombrott som roman, istället för den ursprungliga geografiboken som den egentligen var skapad för.


Boken handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till en pyssling och som följer med en gås på en resa genom hela Sverige, sittandes på gåsens rygg. 


Boken har blivit översatt till över 60 olika språk, och var Sveriges mest uppmärksammade barnbok internationellt ända tills Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump" gick om.


Enligt historien började resan den 20 mars 1898 och slutade den 8 november samma år. 


I världen har boken blivit omgjord till en anime-serie, Nirusu no fushigi na tabi, och den har även blivit gjord till tecknade serier och en tecknad långfilm om Nils Holgersson.



Den japanska anime-serien

Usprungliga bokomslaget

Selmas genombrott

Då Selma Lagerlöf år 1891 gett ut sin första bok, Gösta Bärlings sagor, fick hon mycket blandade åsikter av kritiker i början. Dåvarande stilideal för böcker erhöll en realistisk saklighet, medan Selmas bok handlade om en rik och fantastisk skröna om livet och kavaljer i Värmland på 1800-talet.


Dock så var det inte riktigt så lätt som det låter att trycka en debutbok och det hade inte fungerat för Selma om hon inte dels hade vunnit en pristävling i en tidning och dels än en gång fått hjälp av Sophie Adlersparre med ett stipendium som gjorde att Selma kunde få ut sin bok.


Hur hon blev författarinna

När Selma var 7 år gammal läste hon sin första roman, en indianbok av Mayne Reid. Bok en hette Oceola. Det sägs att redan då vid 7 års ålder bestämde hon sig för att bli författare.


Vid 10 års ålder blev Selmas pappa, Gustaf, mycket sjuk och hon trodde att om hon läste bibeln från pärm till pärm skulle Gud göra hennes pappa frisk.
Sagt och gjort, hon läste hela bibeln från pärm till pärm och bekantade därmed sig med språket i bibeln, som skulle komma till nytta när hon senare i livet skrev böcker.
Efter att  hon hade läst bibeln blev hennes pappa bättre och levde i 17 år till.


När Selma var tolv år skrev hon dikter och fortsatte med det och att skriva på vers under sin ungdom. Vid 17 års ålder uppmanade Sophie Adlersparre henne att skriva på prosa, vilket Selma gjorde och började så smått sin framtid som författare.


1882 vid 24 års ålder utbildade sig Selma som lärarinna vid Högre lärarinneseminariet, något som hennes far inte tyckte om. Hon arbetade som lärarinna i tio år, från 1885-95, på en flickskola i Landskrona.


Under sin tid som lärarinna lade inte Selma ner sina tankar om att bli författare helt och hållet, utan hon fortsatte skriva vid sidan om sitt vanliga jobb och år 1891 debuterade Selma med boken Gösta Bärlings sagor som har kommit att bli en av svensk litteraturs största klassiker.



Selma Lagerlöf som 23 åring, år 1881. 

Selmas Barndom

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes på vintern den 20 november 1858 på Mårbacka gård i Värmland. Hennes föräldrar hette Gustaf Lagerlöf och Lovisa Wallroth.


Selma led i hela sitt liv av en höftskada som gjorde att ledkulan i höften inte hade ordentligt fäste. När hon var 3 och ett halvt år gammal blev hon sjuk och hon blev helt förlamad i båda benen. Lyckligtvis gick det över och hon kunde gå och leka som andra barn, även om hon tog det lugnare på grund av sin skada.


Som liten flicka kunde man märka att hon var väldigt begåvad, och hon läste många böcker vid en ung ålder, vilket gjorde att hon blev intresserad av författaryrket.